Nieuwsbericht

Home Nieuws Suspendisse torot

Code oranje voor hevige rukwinden in Vlaanderen, overheid activeert noodnummer

Bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/01/02/rukwinden-dinsdagnacht/

Code oranje voor hevige rukwinden in Vlaanderen, overheid activeert noodnummer

Het KMI verwacht dat het tijdens de nacht van dinsdag op woensdag stevig gaat waaien en geeft code oranje voor heel Vlaanderen. Eerder had het KMI code oranje uitgeroepen voor de kust en code geel voor de rest van het land. Op bepaalde plaatsen is er ook kans op onweer. Binnenlandse Zaken activeert vanavond het noodnummer 1722.

Het KMI verwacht dat het tijdens de nacht van dinsdag op woensdag stevig gaat waaien en geeft code oranje voor heel Vlaanderen. In het binnenland neemt de windkracht toe tot windkracht 6, aan zee verwacht het KMI windkracht 7. Tijdens het tweede deel van de nacht kunnen de rukwinden oplopen tot 110 km/u en plaatselijk meer. Tegelijkertijd gaat het ook veel regenen en is er kans op een plaatselijk onweer.

Code oranje betekent dat er "heel veel wind verwacht wordt met rukwinden die nog hoger liggen". "Dit zijn uitzonderlijk hoge windsnelheden en rukwinden, vooral boven land. Zulke wind en rukwinden hebben het effect dat het zeer moeilijk wordt om zich tegen de wind in op straat te bewegen, dat bomen dan helemaal in beweging zijn, dat grote bomen kunnen omwaaien, takken kunnen afbreken en er grote schade kan aangebracht worden aan woningen. Let dus goed op", zo waarschuwt het KMI.

Noodnummer geactiveerd

De Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken laat weten dat ze vanaf 20 uur vanavond voor het noodweer het noodnummer 1722 activeren. Bel tijdens het noodweer 1722 als je de brandweer nodig hebt bij wateroverlast en/of stormschade. Bel enkel 112 als jij of iemand in je omgeving zich in een levensbedreigende situatie bevindt.

"Als je 1722 belt, vragen we je om geduld te oefenen. Haak niet in want daardoor kom je opnieuw achteraan de wachtrij terecht", klinkt het in een persbericht. "Tijdens noodweer loopt het aantal telefoontjes zeer snel hoog op. De brandweer doet al het mogelijke om je zo snel mogelijk te helpen maar kan niet altijd overal tegelijk zijn. Dus als je al gebeld hebt naar 1722, bel dan niet terug om te vragen wanneer de brandweer komt."

Gezien het grote aantal oproepen, is het uitzonderlijk mogelijk dat je oproep wordt onderbroken terwijl je wacht. "Indien dit het geval is, probeer dan wat later opnieuw", klinkt het nog.


Al onze residenties

Jouw residentie ook onder onze vleugels ?

Klik hier