Jalo In De Pers

Home Jalo In De Pers Kansen voor syndici. Groeien vanuit de praktijk.

Kansen voor syndici. Groeien vanuit de praktijk.

De syndicus is een knelpuntberoep

Een syndicus of beheerder van gebouwen is van alle markten thuis: communicatief, technisch en financieel aangelegd, maar ook psycholoog én diplomaat. Terwijl velen afhaken, zijn er ook nog jonge mensen gemotiveerd genoeg om in de job te stappen. Jalo Beheer - beheerder van appartementsgebouwen in onder meer Vlaams-Brabant - geeft jonge mensen de kans om te groeien in de praktijk.

Als bachelor financiën en verzekeringen rolde Wouter Vanhoof (24) eerder toevallig in de wereld van gebouwenbeheer. “Na mijn studies maakte een vriend me attent op de carrièremogelijkheden in de branche. Omdat ik nog niet echt thuis was in deze wereld, volgde ik eerst een IBO (Individuele Beroepsopleiding) van zes maanden bij Jalo Beheer in samenwerking met de VDAB. Nadien tekende ik een arbeidsovereenkomst.” Het vak van syndicus krijg je niet zomaar onder de knie. Je begint met een aantal gebouwen en geleidelijk aan groeit dit aantal. “Momenteel beheer ik 31 gebouwen maar nog niet allemaal zelfstandig. De bedoeling is om uiteindelijk een 50-tal gebouwen te beheren,” vertelt Wouter.

GEVRAAGD: GEDULD EN FLEXIBILITEIT

De minimumactiviteiten van de syndicus zijn bij wet geregeld. Hij is verantwoordelijk voor onder andere het bij elkaar roepen van de algemene vergadering van mede-eigenaars. Ook het uitvoeren van de beslissingen op deze vergadering behoort tot zijn takenpakket. “Een goede syndicus moet geduldig en flexibel zijn. Bij problemen aan een gebouw word ik aangesproken. Je moet sterk in je schoenen staan, zowel sociaal als verbaal. De bedoeling is om de juiste boodschap over te brengen en te bemiddelen bij geschillen”, aldus Wouter. “Ik ben nu één jaar actief als syndicus en heb me eigenlijk nog geen moment verveeld, iedere dag is weer anders. Bovendien biedt deze job veel vrijheid en zelfstandigheid. Nu wil ik vooral ervaring opdoen en bijleren. Wat de toekomst brengt, is een zorg voor later.”

WITTE RAVEN IN EEN MANNENWERELD

Bij Jalo zijn twee vrouwen aan de slag als syndicus, maar het zijn nog witte raven in een uitgesproken mannenwereld. Een drukke job, inclusief gemiddeld twee avondvergaderingen per week, combineren met een gezinsleven is niet altijd evident. “Toch mag dat geen alibi zijn om het niet te proberen als syndicus. Met een goede organisatie en een gestructureerde agenda is veel mogelijk,” vertelt Stephanie Dedecker (29), die eveneens de stap zette als syndicus. “Beheer van gebouwen maakte al een beperkt onderdeel uit van mijn opleiding tot vastgoedmakelaar bij SYNTRA. Ik had voorts al twee jaar ervaring als rentmeester, de tussenpersoon tussen eigenaar en huurder. Een spontane sollicitatie opende voor mij deuren om als syndicus aan de slag te gaan, maar het is pas in de praktijk dat je de knepen van het vak leert.”
Stephanie ervaart haar job als zeer intensief maar ze haalt er ook veel voldoening uit. Haar taken als syndicus worden complexer, ze wordt geconfronteerd met alle soorten problemen. Het betreft verzekeringskwesties, bouwkundige problemen, conflicten tussen bewoners, herstellingen in gangen, enz. “Ik ben nu bijna drie jaar technisch beheerder en dat betekent dat ik het aanspreekpunt ben voor de mede-eigenaars voor wie wij werken. Soms gaat het om banale, ‘vreemde’ of ingewikkelde zaken en dan is het aan ons om dit te filteren. Klantvriendelijkheid is een must, een verkeerd woord kan tegen jou gebruikt worden. Ik neem de problemen ter harte maar ik neem ze niet mee naar huis.”

OPPORTUNITEITEN

Is de job van syndicus in al zijn diversiteit en avondwerk niet iets wat (jonge) mensen na verloop van tijd begint tegen te steken? Stephanie Dedecker: “Er liggen nog opportuniteiten in de sector maar momenteel voel ik me goed in mijn job en ben er nog lang niet op uitgekeken.” Ook al lijkt de job al jaren te bestaan, de job evolueert constant, net als de wetgeving, “Het belangrijkste als syndicus is de bereidheid om bij te leren. Vanuit de organisatie worden er op regelmatige basis bijscholingen georganiseerd om onze kennis uit te breiden”, vertelt ze. De facetten, en dus ook de opleidingen, gaan overigens alle kanten uit. “Volgende maand staat er een cursus rond brandveiligheid op het programma. Het is een meerwaarde om een cursus in groep te volgen, want zo deel je altijd ervaringen met collega’s. Een heel goede manier om te groeien in deze job,” besluit Stephanie.


Jouw residentie ook onder onze vleugels ?

Vrijblijvende Offerte vragen